Çok meraklılar için kapsamlı bir yazıyı beğeninize sunuyoruz. ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ
Gün: 10 Temmuz 2014
”Yeşil zeytin” ve ”Siyah zeytin” in ağaçları farklı mıdır?
”Yeşil zeytin” ve ”Siyah zeytin” in ağaçları farklı mıdır? Hayır değildir. Her ağacın zeytininden hem yeşil zeytin hem de siyah zeytin üretilebilir. Ancak zeytin ağacının diğer meyve ağaçları gibi birçok çeşidi vardır. Bazı çeşitlerin zeytini yeşil zeytin olarak üretilmeye, bazı çeşitlerin zeytini siyah olarak üretilmeye daha uygundur diyebiliriz. Konuya baştan başlarsak, Zeytin meyvesi ağacın üzerinde […]
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytinyağı Tebliği
Doğal (Natürel) Sızma Zeytinyağı”nı diğer bitkisel yağlardan ayıran çok önemli bir özelliği vardır. Bu özellik “Doğal Sızma Zeytinyağı”nın, hiçbir saflaştırma (rafinasyon) işlemine tabi olmadan sıkıldığı gibi doğrudan tüketilebilmesidir. Bunun anlamı “Doğal Sızma Zeytinyağı”nın, taze sıkılmış meyve suyu gibi, içerdiği vitaminler, tokoferoller, fenoller gibi sağlık ve lezzet açısından önemli etkileri olan maddeleri kaybetmeden tüketilme imkânına sahip […]
Doğru Bildiğimiz Yanlışlar – Zeytinyağlı Yiyemem Aman
Zeytinyağlı Yiyemem Türküsü Özellikle sanayi devriminden sonra dünyada baş döndüren gelişmeler oldu. Sanayileşen ülkeler hızla sömürgelerini genişletmeye başladı. Tarım toplumları sağlıklı beslenirken sanayi toplumları sağlıksız beslenmelerle karşı karşıya kaldı. Fabrikalarda çok ucuza üretilen gerek giyim gerekse gıda ürünleri başlangıçta tüm insanlar tarafından soğuk karşılandı ve rağbet görmedi. Tabii ekonomisini artık sanayi üzerine kuran ülkeler bu […]
Siyah Zeytin Çeşitleri ve Yapılış Teknikleri
Dalından koparılıp kolayca yenen öteki meyve türlerine göre, zeytin tanesi kendini kolay teslim etmez. Çünkü acıdır. Zamanla zeytinin acılığını ortadan kaldıracak çeşitli yöntemler geliştirildi. İlk önce, zeytini suda dinlendirerek acılığı hafifletildi. Sonra kül, sirke ya da kireç suyuna atılarak tatlandırıldı. Olduğu gibi, ya da çizilerek, çatlatarak, tuzlu su içinde salamura yapılarak zamana karşı dayanıklılığı arttırıldı. […]