Hamilelik Döneminde Zeytinyağı

hamile1

Zeytinyağı, hamilelik döneminde fetal gelişme üzerinde anahtar niteliğinde rol oynar ve eksikliği bebeğin sonraki gelişmesinde öldürücü etkilere dahi yol açabilir.

Hamilelik döneminde zeytinyağı tüketen annelerin bebeklerinde, doğum sonrası gelişimin (boy, kilo, davranış biçimi ve psikomotor refleksler açısından) daha iyi olduğu gözlenmiştir.

Fetüs, büyümek için E vitaminine ihtiyaç duyar. Yeni doğan bebek de, oksijen atmosferine dahil olmanın sonucunda ortaya çıkan oksidatif stresle başa çıkabilmek için E vitaminine ihtiyaç duyar. Zeytinyağı bu vitamini çok yüksek miktarda içermez, ancak oksitlenmeye karşı yeterli miktara sahip olması son derece önemlidir.

Sonuç olarak; hamilelik döneminde uygulanan beslenme diyeti ve tipi, anne ve fetüsün fonksiyonel ilişkilerinde ve metabolik uyumlarında anahtar rolündedir.

Zeytinyağı ve Anne Sütü:

Emzirme döneminde anne kanındaki E vitamini süt kanallarında birikir ve böylece bebeğe de aktarılmış olur. Anne, emzirme süresince de gerekli E vitaminini sağlamaya devam etmelidir.

E vitamini, prematüre ve yeni doğan bebeklerin böbrek ve pankreas yetmezliği gibi problemleri karşısında olumlu etkilere sahiptir.

Zeytinyağı, yeni doğan bebek için yeterli yağ asitlerini sağlamanın yanında; sahip olduğu linoleik asit-linolenik asit (gerekli yağ asitleri) oranı ile anne sütüne oldukça yakındır.

Oleik asidin yararları hamilelik sonrasında da devam eder. Çocuk yaşlarda da gelişebilen yüksek kolesterol ve damar sertliğini önlemesinin yanında; oleik asitin büyüme, kemiğin mineral depolaması ve bebeğin gelişimine pozitif etkisi gözlenmiştir.

Gerekli Miktar:

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde normalden daha fazla yağ tüketilmesi; doymuş yağ oranının ve kolesterolün azaltılması ve tekli doymamış yağ oranının yükseltilmesi önerilir. Genel beslenme kurallarına uyulmalı ve aşırı kilo alımını önlemek için günlük kalori miktarı kontrol altında tutulmalıdır.

3 yaş altı çocukların, bu yaşın üstündeki çocukların beslenmesine nazaran değişik gereksinimleri vardır. Harcadıkları enerjinin % 40’ı anne sütü veya tükettikleri herhangi bir süt çeşidinden gelmektedir. Çocuğun gelişimi için gereksinmesi olan enerji miktarının alımında bu beslenme düzeninin korunması önerilir.

FacebookTwitterGoogle+PinterestShare
Bu yazı Bebekler Çocuklar Gençler kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın